Van Gen-Z naar Gen-E
 

Van A naar B zonder vervuiling… hoe?

Met de urgentie van klimaatverandering en milieuvervuiling is de noodzaak om stedelijke mobiliteit duurzaam te transformeren duidelijker dan ooit. Het concept van "Zero Waste stadsmobiliteit" biedt een route naar een toekomst waarin steden niet alleen minder vervuilend, maar ook efficiënter en leefbaarder zijn. Dit artikel belicht een paar van de stappen die Nederland kan nemen om deze doelstelling te bereiken.


De Fietscultuur Versterken
Door de fietsinfrastructuur zoals fietspaden en opslag verder te ontwikkelen en te optimaliseren, kunnen steden nog aantrekkelijker worden voor fietsers. Door bijvoorbeeld extra fietspaden aan te leggen en bestaande netwerken te verbeteren, wordt de veiligheid en toegankelijkheid verhoogd. Daarnaast kunnen fietsvriendelijke zones in stadscentra worden ingevoerd, waardoor fietsen de meest logische en aantrekkelijke optie wordt voor korte afstanden. Het uitbreiden van deelfietssystemen, zoals OV-fiets, kan de beschikbaarheid van fietsen vergroten en het gebruik ervan stimuleren. In Nederland is de fietscultuur al erg ontwikkeld, maar in veel andere landen is er nog weinig tot niks gedaan voor fietsers.


Elektrisch Vervoer
Hoewel elektrisch vervoer uiteindelijk ook niet 100% duurzaam is, bied het voor de huidige transitie naar een duurzamere samenleving wel degelijk kansen. Elektrisch vervoer vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar draagt ook bij aan de vermindering van lucht- en geluidsoverlast. Nederland kan dit bevorderen door subsidies en belastingvoordelen aan te bieden voor de aanschaf van elektrische voertuigen, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Daarnaast is het van belang om het netwerk van laadpalen uit te breiden, zodat het opladen van elektrische voertuigen eenvoudig en toegankelijk wordt. Tot slot is misschien het meest interessante elektrische bussen, trams en treinen. Deze kunnen ervoor zorgen dat het openbaar vervoer volledig emissievrij wordt.

Circulaire Mobiliteit
Een circulaire economie kan ook toegepast worden op mobiliteit om afval te minimaliseren. Dit omvat het hergebruik van materialen door voertuigen en infrastructuur te ontwikkelen met materialen die gerecycled kunnen worden aan het einde van hun levensduur. Het stimuleren van deelvervoer, zoals autodelen en fietsdelen, verhoogt de efficiëntie en vermindert de vraag naar nieuwe voertuigen. Daarnaast biedt reparatie en onderhoud de mogelijkheid om de levensduur van voertuigen te verlengen en draagt zo bij aan afvalvermindering.


Slimme Technologieën en Data
Technologische innovaties spelen een grote rol in het optimaliseren van stedelijke mobiliteit. Nederland kan profiteren van ‘smart traffic management’ door slimme verkeerssystemen te implementeren die gebruikmaken van real-time data om verkeer te optimaliseren en file te verminderen. Verder kunnen autonome voertuigen kunnen ook bijdragen aan efficiënter rijden en vermindering van verkeersopstoppingen. Het doel van efficiënt rijden is het tegengaan van de extra vervuiling die hierdoor ontstaat. Motoren staan bijvoorbeeld langer aan wat leidt tot meer uitstoot, en optrekken met een auto is slechter dan wanneer een auto op snelheid blijft rijden.


Wat kan jij doen?
Ten eerste zou jij als individu kunnen stemmen op een partij die zero waste mobiliteit in hun partijplan heeft opgenomen. Zo komen ook de verkiezingen voor de Europese vertegenwoordigers eraan. Effectief beleid en samenwerking tussen verschillende belanghebbenden zijn belangrijk voor het realiseren van Zero Waste stadsmobiliteit. Daarnaast zijn er bewustwordingscampagnes nodig om het publiek te informeren en te betrekken bij de voordelen van duurzame mobiliteit, en om gedragsverandering richting milieuvriendelijke transportmiddelen te stimuleren. Hierin kan jij als individu meedoen op zowel een actieve als passieve manier. Zo kun je daadwerkelijk de straat op of kun je zelf bewuste keuzes maken, maar kan je ook andere vertellen over dit nieuwe perspectief of campagnes steunen die Zero Waste mobiliteit als doel hebben.

Bronvermelding
Mesjasz-Lech, A. (2019). Reverse logistics of municipal solid waste – towards zero waste cities. Transportation Research Procedia, 39, 320–332. https://doi.org/10.1016/j.trpro.2019.06.034
Van Den Eijnden, T., Baibarac-Duignan, C., De Lange, M., & De Goede, M. (2022). Materials and modes of translation: Re-imagining inclusive “zero”-waste futures. Frontiers in Sustainable Cities, 4. https://doi.org/10.3389/frsc.2022.958423
Zaman, A. U., & Lehmann, S. (2011). Challenges and Opportunities in Transforming a City into a “Zero Waste City”. Challenges, 2(4), 73–93. https://doi.org/10.3390/challe2040073