Van Gen-Z naar Gen-E
 

Meegaan met de stroom: Hoe getijdenenergie de energiewereld zal veranderen

 

Stel je voor: een energiebron die elke dag trouw opkomt en afneemt. Nee, het gaat niet over zonne- of windenergie, maar over een betrouwbare kracht van de zee: getijdenenergie. Getijdenenergie is een revolutionaire kracht die ons helpt de zeeën in te zetten voor een duurzamere toekomst. In dit blog duiken we in de wereld van getijdenenergie, waar de machtige bewegingen van eb en vloed worden omgezet in schone en hernieuwbare energie. Ontdek hoe deze technologie niet alleen onze energierekening in Nederland, maar ook de planeet een stuk groener kan maken. Klaar om mee te gaan met de stroom? Lees verder en laat je meevoeren door de kracht van de getijden.


In 2022 lag de wereldwijde vraag naar energie op 25.530 terawattuur (TWh). Met de groeiende economie zal deze vraag alleen maar toenemen. Om hieraan te voldoen, moeten we meer energie opwekken. Gelukkig zien we positieve ontwikkelingen. De koolstofintensiteit van de wereldwijde elektriciteitsopwekking daalde in 2022 naar een recordlaagte van 436 gram CO2 per kilowattuur (gCO2/kWh), de schoonste elektriciteit ooit gemeten. Dit was te danken aan een recordgroei in wind- en zonne-energie, die samen een aandeel van 12% bereikten in de mondiale elektriciteitsmix. Alle schone elektriciteitsbronnen (hernieuwbare energie en kernenergie) bereikten samen 39% van de wereldwijde elektriciteit, een nieuw record. Hoewel dit een sterke beweging richting duurzame energieoplossingen laat zien, is het aandeel van fossiele brandstoffen nog steeds te hoog. De meeste aandacht gaat momenteel naar zonne- en windenergie, terwijl getijdenenergie minder in de schijnwerpers staat.


Een belangrijk voordeel van getijdenenergie is de voorspelbaarheid. Terwijl veel hernieuwbare energiebronnen variaties vertonen in energieopbrengst, zijn de getijden nauwkeurig te voorspellen. Dit maakt getijdenenergie een betrouwbare bron van duurzame energie.

Getijdenenergie wordt opgewekt door het hoogteverschil van het water tussen eb en vloed, veroorzaakt door de baan van de maan rond de aarde. Een getijdengenerator zet deze stroming om in elektriciteit. Er zijn twee methoden om dit te doen:
1. Getijdendammen: Water wordt vastgehouden tijdens hoogtij en losgelaten door turbines tijdens laagtij, waarbij de valhoogte energie genereert.

2. Vrijestroomturbines: Deze worden geplaatst in getijdenstromen en gebruiken de bewegingsenergie van het water om elektriciteit op te wekken zonder dat een valhoogte nodig is.


In Nederland bevindt getijdenenergie zich nog in de ontwikkelingsfase. In Zeeland staat er in de Oosterscheldekering een demonstratieproject met vijf turbines, die samen genoeg stroom opwekken voor ruim 1000 huishoudens. Deze turbines zijn slechts 20 meter breed en vormen daardoor geen doorn in het oog voor voorbijgangers.

De toekomst van getijdenenergie ziet er veelbelovend uit vanwege de stabiele en voorspelbare aard van de getijden. Als betrouwbare energiebron kan getijdenenergie een belangrijke rol spelen in de wereldwijde overgang naar hernieuwbare energie. Technologische vooruitgang versnelt de ontwikkeling en efficiëntie van getijdensystemen. In Nederland zijn er diverse potentieel geschikte locaties, zoals bij dammen, rivieren en rond de Waddeneilanden, waar getijdenenergie op grote schaal kan worden toegepast. Naarmate de bekendheid van getijdenenergie toeneemt, zullen investeringen en onderzoek ook toenemen. Zo kan getijdenenergie een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzame energiemix van de toekomst, met minimale impact op het milieu en het landschap.

Bronvermelding

Swanenberg, J., 4167112. (2017). De kracht van getijden-energie in Nederland. In A. Louwen & Universiteit Utrecht, Bachelor Thesis Milieu-natuurwetenschappen [Thesis]. https://studenttheses.uu.nl/bitstream/handle/20.500.12932/28035/MNW%20Scriptie%20Final%20Versie.pdf?sequence=2&isAllowed=y
Wiatros-Motyka, M. (2024, 22 januari). Global Electricity Review 2023 | Ember. Ember. https://ember-climate.org/insights/research/global-electricity-review-2023/
Global electricity consumption 2022 | Statista. (2023, 19 september). Statista. https://www.statista.com/statistics/280704/world-power-consumption/#:~:text=The%20world's%20electricity%20consumption%20has,reached%20almost%20eight%20billion%20people.