Kleding is een eerste levensbehoefte. Het beschermt ons tegen de elementen, zoals lage temperaturen en zonnestraling, maar is vaak ook een samenvatting hoe je in het leven staat. Dat laatste heeft ons huidige neo-liberaal beleid meer prioriteit gekregen.
Opkomst van wegwerpkleding. Een wegwerpproduct wordt gedefinieerd door zijn ongeschiktheid voor hergebruik. In de kledingindustrie zien we deze trend steeds vaker door het gebruik van plastics als goedkoper alternatief voor katoen. Het gevolg is kleding van lagere kwaliteit die niet langer geschikt is voor een tweede leven. Het is bijna alsof het ontworpen is om weg te gooien na een paar keer dragen, terwijl dit niet altijd zo is geweest. Niet zo lang geleden was de kwaliteit van kleding een statussymbool op zich, een teken van vakmanschap en welvaart. Het bezitten van kleding gemaakt van de beste stoffen en met verfijnd handwerk was een bron van trots, echter in het hedendaagse tijdperk lijkt de prioriteit verschoven te zijn naar de merknaam, waarbij het dragen van kleding is veranderd in wandelende reclameborden. Het lijkt alsof we meer waarde hechten aan het label dat op onze kleding staat dan aan de materialen waaruit het is gemaakt of de manier waarop het is geproduceerd. Er wordt wel eens beweerd dat kleding van plastic gunstig is voor mensen met een beperkt budget, omdat het tegen bodemprijzen kan worden verkocht. Maar is dat werkelijk het geval?
Het lijkt er niet op. Ja, de kosten worden gedrukt voor de consument, maar ten koste van wat? In plaats van te investeren in duurzame kledingstukken die jarenlang meegaan, worden consumenten gedwongen om vaker goedkope kleding te kopen, die snel verslijt en zijn waarde verliest na slechts een paar keer dragen. Het drukken van kosten zou consumenten moeten aanmoedigen om langer gebruik te maken van hun kleding. Maar in werkelijkheid leidt het alleen maar tot een cyclus van koop-en-wegwerpmentaliteit, waarbij kleding slechts een tijdelijke bevrediging biedt voordat het wordt vervangen door iets nieuws. Het is hoog tijd dat we deze trend heroverwegen en teruggaan naar een tijd waarin kwaliteit en vakmanschap werden gewaardeerd boven merknamen en goedkope materialen. Laten we investeren in kleding die niet alleen ons lichaam bedekt, maar ook onze waarden en respect voor het milieu weerspiegelt. Weg met wegwerpkleding; het is tijd om duurzaamheid en stijl te omarmen.